Modern dünyamızın temposu, çalışan insanların, hayatlarını şekillendiren olaylar ve politikalar hakkında araştırma yapmalarını nerdeyse imkânsız kılmaktadır.
Hayatın en acil sorularına cevap ararken, önce nereye başvururuz? Google.
Konuyu girin, git'e basın ve işte orda. Sadece onların görmemizi istedikleri şeyler!
Günümüzün kopyala-yapıştır gazetecilik kültüründe, yüzlerce ilgisiz haber kaynağının tümüyle aynı raporu sunması yaygındır.
Bu tembellik nedeniyle değildir. Bu kasıtlıdır.
Görünüşte alakasız platformlarda aynı başlıkları gördüğümüzde, mantıklı zihin şu sonuca varır: Öyleyse doğru olmalı. Çok sayıda haber kaynağının aynı sonuca vardığı yanılsaması bize seçilen anlatıyı paylaşma güveni verir.
Ve işte böylece, farkında olmadan propagandanın yayılmasına alet oluruz.
Arama motorları, kitleleri yönlendirmek için paha biçilmez bir araçtır.
Google, insanların hayatları üzerindeki kontrolü bakımından gezegendeki neredeyse her hükümetten daha güçlüdür.
Dünyanın en etkili arama motoru olarak, her yerde bulunabilen erişimi sayesinde, Google'ın ABD seçimlerini etkileme gücü, herhangi bir yabancı ülkeden daha fazladır.
Bu kurul önünde ifade verdiniz. Google, Facebook, Twitter ve büyük teknoloji firmalarının manipülasyonlarının sonraki seçimlerde on beş milyon kadar oyu etkileyebileceğini söylediniz mi?
Kullandıkları yöntemler görünmez, bilinçaltına işler. Davranış bilimlerinde şimdiye kadar gördüğüm neredeyse tüm etkilerden daha güçlüler ve ben yaklaşık kırk yıldır davranış bilimleriyle ilgileniyorum.
Kara listeler, Google'ın var olmadığını söylediği bir şeydir. Ve bunun yeminli ifadesini verdiler.
...ve yalnızca gerçeği. Tanrı yardımcınız olsun.
Şimdi ben bir mühendis olarak, Google'ın dahili arama motorunda bir arama yaptım ve ne buldum dersiniz? Kanser tedavileri gibi arama terimlerini kara listeye almış. Neden Google insanların ne arayıp arayamayacağına karar veriyor?
Bir zamanlar bilgi dünyasında gezinmek için etkili bir araç olan şey, artık küresel gözetim, veri toplama ve sosyal mühendislik ağına dönüştü.
Facebook'un bilgi doğrulama kolu PolitiFact, büyük ilaç müttefikleri Google ve Bill & Melinda Gates Vakfı gibi kaynaklardan önemli miktarda finansman alan Poynter Enstitüsü'ne aittir. Snopes gibi, Politifact da kamuoyunu yanıltma geçmişine sahiptir.
Wikipedia, insanlar, yerler ve şeyler için başvurulan bir kaynaktır. Hatta her şeyi bilen Amazon Alexa bile bu dijital ansiklopediyi kullanır.
Wikipedia, Wikimedia Vakfı tarafından desteklenmektedir; bu, ismi bilinen
ve birçoğu isimsiz,
siyasi bağları olan fon sağlayıcılarla uzun bir geçmişe sahip kar amacı gütmeyen bir ana kuruluştur.
Bir Wikipedia bağışçısı, cömertliği karşılığında tam olarak ne alır?
Tarafsız bir açık kaynak platformu olarak başlayan şey, artık paydaşlarına tehdit oluşturan kişilerin çalışmalarını ve itibarlarını zayıflatmak için silah olarak kullanılıyor. Ve sizi karaladıklarında, kendi biyografinizde düzeltmeler yapmanız engelleniyor.
Özetle, çoğu bağımsız teyitçi, ne bağımsızdır ne de gerçeklere dayalıdır. Basitçe söylemek gerekirse bunlar siyasi propaganda makineleridir.
Kaynak :
Comments