top of page

“Bak DOKTORLAR ÖLÜYOR ama, buna ne diyeceksin?” diye SALLAYANLAR…

Güncelleme tarihi: 25 Şub 2023



Covid 19 dan doktorlar, hemşireler ölüyor diye ortalık yıkılıyor. Kaybettiğimiz tüm meslektaş ve mesai arkadaşlarımıza Tanrı dan rahmet diliyor, ruhlarının huzur ve ışıklar içinde bulunduğunu umuyorum.

Ne çok sevilirmiş sağlık personeli?

Bıçaklanıp, kurşunlanan hekimlerin haberlerini paylaştığımda kaç kişinin ilgilendiği, ilgilenenlerin de ne yorumlarda bulunduğu halen hafızamda kazılı, konu bu değil ama şu anda.

Türkiye’de kaba ölüm hızı %0,53 yani binde 5,3 dir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre; Türkiye’de ölüm sayısı 2018 yılında 426 bin 449 iken 2019 yılında 435 bin 941 kişi oldu. Ölenlerin yüzde 54,6'sını erkekler, yüzde 45,4'ünü kadınlar oluşturdu.

Bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade eden kaba ölüm hızı, 2018 yılında binde 5,2 iken 2019 yılında binde 5,3 oldu. Diğer bir ifade ile 2019 yılında bin kişi başına 5,3 ölüm düştü.

Sağlık Bakanımızın beyanına göre 165.363 doktorumuz var. Yıllık kaba ölüm hızına göre her yıl 876 doktor vefat eder.

Mesela bunların hepsinde ölmeden önce barsak paraziti çalışılsa, bu doktorların örneğin 187 sinde barsak paraziti pozitif bulunsa bu doktorlar barsak paraziti nedeniyle ölmüştür diyebilir miyiz?

Yine bakanlık verilerine göre 204.969 hemşire vardır. Her yıl kaba hesapla 1.086 hemşire ölür, bu hemşirelerimizden ölmeden önce Boğaz kültürü alsak ve 143 hemşirede beta hemolitik streptokok bulsak, beta hemolitik pandemisinden öldü diyebilir miyiz?

Geçen yıl da bu sayılarda doktor ve hemşire öldü, bu sene de yine ecelleriyle bu kadar ölüm olacak.

Neyin korkusu salınıyor? Tıpla uzaktan yakından ilgisi olmayanların “Bak doktorlar ölüyor ama, buna ne diyeceksin?” diye sallamaları ve korku deryasında yüzerken kendilerini kaybedip aynı cümleleri kurmalarına hayret ettiğim doktorlara cevaben bu yazıyı yazma gereği duydum.

Doktorlar da, hemşireler de insandır ve ölürler, eceliyle ölen doktorlara, hemşirelere PCR testi denilen ne idüğü belirsiz, daha aktif ve pasif virüsleri ayırt etme özelliği olmayan, postnasal beyin tabanı bölgesine ne ektiği belli olmayan bir test yapar ve pozitif bulursanız/buldurursanız ve bu doktorların coronavirüs ile birlikte öldüklerini değil de coronavirüs nedeniyle öldüğünü açıklarsanız doktorlar Covid 19 dan ölmüş, hatta kırıma uğramış gibi algılanır, amacını aşan ya da daha doğru bir deyimle amacınıza ulaşan gereksiz korku, panik yaratmış olursunuz.

Korku yaygınlaştırılmadan yeni algı yaratılamaz, düzen değiştirilemez. Mesela yakın örnek 12 Eylül gibi ve daha yakın benzerleri gibi.

Bu kadar basit ve net.

Okçular Vakfında anlatıyor gibi anlattım, daha ne yapayım?

Mehmet Okan Özdemir

6 Eylül 2020

Türk Anayurdu Bursa Vilayeti


Kaynak:

2.561 görüntüleme

● “Uyuyan milletler ya ölür ya da köle olarak uyanır” - Nutuk (Atatürk)

 

● Önce seni görmezden gelirler, Sonra sana gülerler, Sonra sana saldırır ve seni yakmak isterler. Sonra da anıtını dikerler. (Nicholas Klein)

● Alay etmek baskı gibidir. Uygar bir ülkede bir hareket, alay edilerek yok edilemediğinde yavaş yavaş saygı görmeye başlar (Mahatma Gandhi)

● Ülkenin senin için ne yapabileceğini değil, senin ülken için ne yapabileceğini sor (J.F.Kennedy)

bottom of page